fbpx

Persediaan Sebelum Memulakan Bisnes Makanan Delivery

oleh Mohd Kero

Apa tu bisnes makanan & delivery dari rumah?

Mungkin ada di antara anda yang masih kurang faham tentang bisnes ini. Dalam kata mudah, bisnes ini adalah mengambil tempahan makanan daripada pelanggan.

Sudah dapat tempahan, anda hanya perlu masak dan kemudian hantar kepada pelanggan yang buat tempahan tadi.

Tapi pastikan semuanya berjalan dengan lancar. Nanti tidaklah anda kelam-kabut nak siapkan tempahan itu.

Untuk artikel kali ini, saya akan kongsikan empat perkara perlu anda lakukan sebelum memulakan bisnes makanan delivery ini.

Tahu Apa Hendak Dijual

Anda perlu tahu makanan apa yang sedap bila anda masak. 

Anda tak perlu untuk handal dalam memasak kesemua jenis masakan, tapi anda hanya perlu fokus pada satu jenis masakan dahulu pada permulaan.

Macam saya sendiri, saya pandai dalam memasak spagetti. Jadi saya hanya jual spagetti sahaja.

Kawasan Penghantaran

Pastikan anda tahu kawasan yang akan anda hantar sebelum menerima apa-apa tempahan. 

Ianya untuk mengelakkan anda tersesat ketika mencari lokasi pelanggan nanti.

Elakkan untuk buat penghantaran ke kawasan kampung kerana akan menyusahkan anda nanti. 

Jika nak juga, anda boleh minta pelanggan untuk berjumpa di suatu kawasan yang mudah dijumpai, contohnya petrol pam atau pasaraya.

Telefon Pintar

Segala komunikasi anda dengan pelanggan adalah melalui telefon. 

Biasanya pelanggan akan menghantar lokasi mereka berada. Untuk menjejak lokasi mereka, anda perlu install aplikasi waze.

Jika telefon yang anda guna tidak menepati speksifikasi yang baik, kesannya telefon tadi akan hang sentiasa. Jadi, saya sarankan anda untuk menggunakan telefon sekurang-kurangnya RAM 4 Gig dan ke atas.

Mula-mula saya buat bisnes makanan delivery dulu, kerap telefon saya hang. Ini terjadi apabila banyak PM yang masuk dalam whatsapp ketika saya guna waze.

Sehinggakan saya terpaksa restart telefon saya. Perkara ini berulang kali terjadi sehinggalah saya tukar telefon yang lebih terkini.

Langkah Berjaga-Jaga

Elakkan mengambil tempahan secara tiba-tiba. Contohnya, pelanggan telefon pukul 8 malam dan mahukan tempahan itu dihantar pada pukul 8.30 malam.

Tempahan tergesa-gesa seperti ini memang awal-awal lagi saya akan tolak. Walaupun pelanggan itu nak tempahan banyak.

Percayalah nanti anda akan kelam-kabut menyiapkan tempahan pelanggan ini.

Bila makanan dah siap dimasak, pasti anda akan memandu secara laju untuk ke destinasi pelanggan tadi. 

Jadi, bagi saya aspek keselamatan itu lebih utama.

Ramai rakan-rakan saya yang terlibat dengan kemalangan ketika membuat penghantaran. 

Ianya tidak berbaloi bagi saya walaupun pelanggan sanggup untuk bayar lebih.

Anda Belajar Sesuatu?

Nak tak saya bimbing anda dalam memulakan bisnes makanan dan delivery dari rumah ini?

Antara rahsia yang saya kongsikan adalah seperti:

  • Macam mana nak dapatkan pelanggan?
  • Macam mana nak buat iklan?
  • Nak buat iklan kat mana?
  • Berapa pula nak caj delivery?
  • Ada ke orang nak beli?
  • Pukul berapa pula nak masak dan nak hantar?

Anda boleh klik butang di bawah ini untuk baca perkongsian saya tentang bisnes makanan delivery.

Boleh bantu saya share artikel ni?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *